Aktuális Projektek

Egy csészényi hang

Előadások a polcok között

Hang és betű

Helyismereti vetélkedő

Helyismereti játék

Hogyan mondjam el neked?

Honlapszerkesztő tanfolyam

Írótábor

Íróverseny

Kamasz-panasz

Könyvtári adatbázisok használata

Lapozgató

Meseország

Népek kultúrája

Photos-shop

Pro és kontra

Tollvonás

Velünk élő történelem

Vers és ritmus

Versmondó versenyek

Zenés vándorlók


Lezajlott rendezvények

TÁMOP 3.2.4
A PROJEKTEKRŐL


Mese-egyetem

Oroszlánkarom


Mindenki mesekönyve


Olvasta? Olvas Tata!

Könyves szerda

Ovis kölcsönzés

Vetélkedő

Családunk könyvtára

50+ NET

Zengő könyvtár

Emlékévek

Nagyrendezvények

Jogi estek

Szkennertippek

Népfőiskolai bibliográfia

Korrigenda

Szakdolgozat-kutatás

Képzések

Elektronikus katalógus

A Móricz Zsigmond Városi Könyvtár 2009 szeptemberére olyan informatikai fejlesztéseket hajtott végre, melyek biztosították a számítógépes katalógusok kiépítésének hátterét. Ezt a munkát meggyorsította a könyvtár által sikeresen elnyert TIOP pályázat. (Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program). Az elnyert 4 millió Ft segítségével a könyvtári számítógépeket cseréltük és fejlesztettük, illetve kiegészítettük a TextLib számítógépes könyvtári programot.

Annak érdekében, hogy olvasóink egyszerűen és gyorsan tudják használni a könyvtár elektronikus katalógusát, az alábbi feladatokat kell elvégeznünk:

  • Fel kell töltenünk a dokumentumok számítógépes adatbázisát.
  • 2009. szeptembere óta az újonnan beszerzett könyveinket már számítógép segítségével vesszük nyilvántartásba, a könyvek szerzőjének, címének és egyéb adatainak rögzítését, a tartalom feltárását számítógépes program segítségével végezzük (formai és tartalmi feltárás).
  • Az így kialakult adatbázist várhatóan 2011 során megnyitjuk a könyvtárhasználók előtt: könnyebben és gyorsabban lehet keresni a már feldolgozott állományrészben, de még nem a teljes könyvtári állományban.
  • 2010. júliusától megkezdtük a korábban beszerzett könyvek bevitelét az adatbázisba. Más adatbázisok segítségével gyorsan tudunk rögzíteni egy-egy dokumentumot (honosítás). Egyes ritka könyveinket mi vesszük először számítógépes nyilvántartásba, ez egy kicsit hosszabb munka. Ezt a munkát rekatalogizálásnak nevezi a könyvtári szakirodalom. (A retrospektív konverzió kifejezést is használják, ez elsősorban a régebbi katalógusok adatainak számítógépes adatként történő rögzítését jelenti.)
  • Ezt a munkát segíti a TÁMOP 3.2.4 projekt azzal, hogy retrospektív konverzióra jelentős összeget biztosít. Ennek a pénznek segítségével- reméljük, sikerül – több tízezer könyvünk adatait rögzítenünk a Textlib adatbázisában.

 

A mi munkánk azonban még ennél is több.

  • Meg kell teremtenünk a vonalkódos kölcsönzés feltételeit.
  • Célunk, hogy a kölcsönzéseket is gyorsan tudjuk elvégezni. Ezért a könyvekbe vonalkódokat ragasztunk be. Már beszereztünk vonalkódleolvasó készülékeket is. Az olvasói adatbázist már rögzítettük a gépen.
  • A vonalkódos kölcsönzés kialakítása előreláthatóan 2012 vagy 2013-ban történhet meg, attól függően, mikor érjük el, hogy a gyakran kölcsönzött könyveink már rendelkeznek vonalkódos azonosítóval.

További információ kérhető:

Dollmayer Bea

Tel.: 34/380-281

3co