Aktuális Projektek

Egy csészényi hang

Előadások a polcok között

Hang és betű

Helyismereti vetélkedő

Helyismereti játék

Hogyan mondjam el neked?

Honlapszerkesztő tanfolyam

Írótábor

Íróverseny

Kamasz-panasz

Könyvtári adatbázisok használata

Lapozgató

Meseország

Népek kultúrája

Photos-shop

Pro és kontra

Tollvonás

Velünk élő történelem

Vers és ritmus

Versmondó versenyek

Zenés vándorlók


Lezajlott rendezvények

TÁMOP 3.2.4
A PROJEKTEKRŐL


Mese-egyetem

Oroszlánkarom


Mindenki mesekönyve


Olvasta? Olvas Tata!

Könyves szerda

Ovis kölcsönzés

Vetélkedő

Családunk könyvtára

50+ NET

Zengő könyvtár

Emlékévek

Nagyrendezvények

Jogi estek

Szkennertippek

Népfőiskolai bibliográfia

Korrigenda

Szakdolgozat-kutatás

Képzések

Ismerkedés a könyvtárral - játékosan

A tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtár ismét színesítette programkínálatát: 2011 tavaszától könyvtárhasználati vetélkedőket szervez 5-10. osztályos tanulóknak. Kiscsoportos vetélkedőink célja az ismeretbővítés, s emellett az önálló ismeretszerzésre való nevelés is. A foglalkozásokat az osztályokat kísérő pedagógusokkal egyeztetve tartjuk.

Egy-egy vetélkedő általában 1-1,5 órát vesz igénybe. Alkalmanként egy osztályt várunk, akikből 2 csapatot alkotunk. A győztes csapat igényes, szórakoztató társas- vagy stratégiai játékot kap ajándékba. Az 5-6. osztály foglalkozásait Goldschmidt Éva gyermekkönyvtáros tartja, a 7-10. osztályosokét pedig Dományi Zsuzsa könyvtáros. A kisebbeket olyan társasjátékokkal jutalmazzuk, amely a logikai készséget fejleszti, a kreatív gondolkodást serkenti, pl. Activity, Beugró, Let’s party. A nagyobbaknak olyan középkori stratégiai, gazdasági, kommunikációs társasjátékkal kedveskedünk, mint a Carcassonne, Alhambra, Lovagkor, vagy az asszociációs készséget fejlesztő Dixit nevű játék.

A rendezvénysorozat első állomásán február elején a Vaszary Általános Iskola 6. osztályos tanulói adtak számot könyvtárismeretükről, s csak hamar csatlakozott a Szomódi Általános Iskola felső tagozata is a kezdeményezéshez. Márciusban a Diákotthon 9-10-esei, valamint a Jávorka Sándor Szakközépiskola 9-10-esei látogattak el hozzánk. Programunkon végigkalauzoltuk a gyerekeket a felnőtt és a gyerekkönyvtáron, elmondtuk mit hol találnak, mi segíti tájékozódásukat. Témánk volt a betűrendbe sorolás, a könyv felépítése, elemei. A kézikönyvtárban konkrét példákon keresztül mutattuk be szócikkek keresését lexikonban, illetve szótárban. Külön kis tájékoztatót tartottunk könyvtárunk folyóiratairól, hiszen a 140 -féle szaklap között nem könnyű eligazodni. Szó volt még a katalógusfiók használatáról, a benne való keresésről is. A raktározási táblázat segítségével a gyerekek megkeresték, milyen Cutter és ETO számot kapnának, ha könyvet írnának valamilyen témakörben.

A játék során elhangzottak még villámkérdések, volt kakukktojás játék, valamint konkrét könyveket kellett a tanultak alapján visszasorolni a polcra. A vetélkedő elnyerte a tanulók tetszését, a játék végén többen ígérik, hogy beiratkoznak, és olvasóként is visszatérnek a könyvtárba. Tapasztalatból mondhatjuk: valóban visszatérnek!

 

Dományi Zsuzsa

3co