Aktuális Projektek

Egy csészényi hang

Előadások a polcok között

Hang és betű

Helyismereti vetélkedő

Helyismereti játék

Hogyan mondjam el neked?

Honlapszerkesztő tanfolyam

Írótábor

Íróverseny

Kamasz-panasz

Könyvtári adatbázisok használata

Lapozgató

Meseország

Népek kultúrája

Photos-shop

Pro és kontra

Tollvonás

Velünk élő történelem

Vers és ritmus

Versmondó versenyek

Zenés vándorlók


Lezajlott rendezvények

TÁMOP 3.2.4
A PROJEKTEKRŐL


Mese-egyetem

Oroszlánkarom


Mindenki mesekönyve


Olvasta? Olvas Tata!

Könyves szerda

Ovis kölcsönzés

Vetélkedő

Családunk könyvtára

50+ NET

Zengő könyvtár

Emlékévek

Nagyrendezvények

Jogi estek

Szkennertippek

Népfőiskolai bibliográfia

Korrigenda

Szakdolgozat-kutatás

Képzések

Jogi Estek – Büntetőjog

2011. december 15-én, az adventi időszakban tartott előadást, a tatai Móricz Zsigmond VárosiKönyvtárban, dr. Konnáth Attila, jogász. A közelgő karácsony miatt nem a büntetőjog sokkoló oldalát taglalta, hanem olyan, a gyakorlatban hasznos információkat osztott meg velünk, melyek adott esetben, fontosak lehetnek.

A Jogsegély intézményéről beszélt, annak lehetőségeiről és alkalmazási területeiről. Erről kevesen tudnak, s mikor az érintett bajba kerül, áldozattá válik, nem jut eszébe a kézenfekvő lehetőség: anyagi segítségért folyamodni. Pedig ez a lehetőség mindenki számára adott.

A másik érintett témakör a moderáció, a jogi közvetítő alkalmazásának lehetősége, amikor a sértett fél és az elkövető, egy pártatlan személy közvetítésével megegyeznek, s az ügy elkerüli a hosszadalmas bírósági útvesztőt, közös megegyezéssel lezárható. Az előadón látszott a sokéves pedagógusi gyakorlat: olyan élvezetesen, szellemesen adta elő a jognak e lebilincselőnek nem mondható területét, hogy a közönség feszült figyelemmel kísérte, s többször is felcsattanó tapssal, nevetéssel jutalmazta előadását.

Az ügyvéd úr minden lezárt gondolatsor után megkérdezte a jelenlévőket, van-e kérdésük az elhangzottakkal kapcsolatban. S a nézők nem is kérették magukat, sok fontos részletre rákérdeztek, bővebb felvilágosítást kértek, s a napi hírekben hallható történésekről is kérdezték az előadó véleményét, aki fáradhatatlanul válaszolt mindenre és hallatlan energiával taglalta a szerteágazó témákat.

Végül a kérdések zápora alábbhagyott és bő két óra elteltével a nézők elégedetten távoztak: egyetlen kérdés sem maradt megválaszolatlanul.

Petrozsényi Eszter

3co