Aktuális Projektek

Egy csészényi hang

Előadások a polcok között

Hang és betű

Helyismereti vetélkedő

Helyismereti játék

Hogyan mondjam el neked?

Honlapszerkesztő tanfolyam

Írótábor

Íróverseny

Kamasz-panasz

Könyvtári adatbázisok használata

Lapozgató

Meseország

Népek kultúrája

Photos-shop

Pro és kontra

Tollvonás

Velünk élő történelem

Vers és ritmus

Versmondó versenyek

Zenés vándorlók


Lezajlott rendezvények

TÁMOP 3.2.4
A PROJEKTEKRŐL


Mese-egyetem

Oroszlánkarom


Mindenki mesekönyve


Olvasta? Olvas Tata!

Könyves szerda

Ovis kölcsönzés

Vetélkedő

Családunk könyvtára

50+ NET

Zengő könyvtár

Emlékévek

Nagyrendezvények

Jogi estek

Szkennertippek

Népfőiskolai bibliográfia

Korrigenda

Szakdolgozat-kutatás

Képzések

Sakk-matt a Móricz Zsigmond Városi Könyvtárban

Nagyszabású sakkversennyel emlékeztek a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtárban Erkel Ferenc születésének 200-dik és Bláthy Ottó Titusz születésének 150-dik évfordulójára. E két neves egyént nem csak zeneszerzőként, illetve gépészmérnökként jegyezzük, hanem híres sakkozókként is. Erkel mesteri sakkozó volt, míg Bláthy nevéhez fűződik a világ leghosszabb sakkfeladványa.

A 2010. november 27-én megrendezett eseményen a város valamennyi általános iskoláját képviselték a diákok. A svájci rendszerű versenyre 8 korcsoportban lehetett nevezni, és hét fordulóban mérték össze tudásukat a nevezettek.

Koroncziné Nagy Mariann könyvtáros ünnepélyes megnyitója után László Imre versenybíró számítógép segítségével elkészítette a párosításokat, majd ismertette a mérkőzéssel kapcsolatos fontosabb tudnivalókat. A fiatalok ekkor már izgatottan várták, hogy induljon a kétszer tizenöt perces játékidő. Az egyes játszmák között volt egy szusszanásnyi idejük a játékosoknak, amikor a kihelyezett üdítőből és gyümölcsből fogyaszthattak, valamint a játék során szerzett benyomásaikat osztották meg egymással.

A délután programja nem mindennapi meglepetést tartogatott a nézők számára. Orgován Sándor sakkmester és Molnár Adrienn, a Kőkúti Általános iskola nyolcadik osztályos tanulója az iskola legjobbjainak közreműködésével sakkjátszmát mutattak be a publikumnak. Nem akármilyen játszma volt ez! Erkel Ferenc és Szén József játszmája, ahol zeneszerzőnk a világos színnel játszott. Ez alkalommal a sakkfigurának öltözött gyermekek lépései illusztrálták a partit. A sakkmester és Adrienn egymásnak tett frappáns megjegyzései derűre fakasztották a színházterem közönségét. No, és az életnagyságú sakktáblán lépdelő gyermekek kiütései… A játszmát Csányi Magdolna pedagógus tanította be a tanulóknak, akik rendkívül fegyelmezetten hajtották végre a lépéseket.

Az élősakk által nyújtott kikapcsolódást követően elérkezett a résztvevők számára legizgalmasabb pillanat: az eredményhirdetés.

Az egyes korcsoportokban külön díjazták a lányok és külön a fiúk teljesítményét. Az 1-2. osztályosoknál Tóth Kincső, és Németh Csaba, a 3-4. osztályosoknál Topos Anabella és Feldmüller Attila végzett az élen. A felsőbb korosztályban az 5-6. osztályosoknál Mészáros Dániel, a 7-8. osztályos korcsoportban Molnár Adrienn és Hegedűs Ádám szerezte meg az aranyérmet. A díjazottak az oklevél mellé tárgyjutalmat is haza vihettek, valamint minden versenyző emléklapot vehetett át. Sakktábla mintázatú tortát a legjobb eredményt elért iskola csapata, a Vaszary Általános Iskola tanulói fogyaszthatták el.

Valamennyi oktatási intézmény, tanár, szülő büszke lehet gyermekeikre, akik e nemes sportágat űzik és öregbítik általa iskolájuk hírnevét. A megmérettetés kiváló próbája volt az előttünk álló megyei sakkversenyeknek, a különböző mikulás kupáknak. Ami pedig a legfontosabb: sportszerű magatartással és a kitartással, egy felejthetetlen program keretében sikerült méltó emléket állítani a két híres sakkozónak: Erkelnek és Bláthynak.

Tovább a képekhez >>>

Goldschmidt Éva

3co