Aktuális Projektek

Egy csészényi hang

Előadások a polcok között

Hang és betű

Helyismereti vetélkedő

Helyismereti játék

Hogyan mondjam el neked?

Honlapszerkesztő tanfolyam

Írótábor

Íróverseny

Kamasz-panasz

Könyvtári adatbázisok használata

Lapozgató

Meseország

Népek kultúrája

Photos-shop

Pro és kontra

Tollvonás

Velünk élő történelem

Vers és ritmus

Versmondó versenyek

Zenés vándorlók


Lezajlott rendezvények

TÁMOP 3.2.4
A PROJEKTEKRŐL


Mese-egyetem

Oroszlánkarom


Mindenki mesekönyve


Olvasta? Olvas Tata!

Könyves szerda

Ovis kölcsönzés

Vetélkedő

Családunk könyvtára

50+ NET

Zengő könyvtár

Emlékévek

Nagyrendezvények

Jogi estek

Szkennertippek

Népfőiskolai bibliográfia

Korrigenda

Szakdolgozat-kutatás

Képzések



A tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtár arra vállalkozott, hogy az elkövetkező másfél évben megismertesse a mesék és a mesélés világával... - a felnőtteket. Szakértő előadók tartanak előadásokat, beszélgetnek a közönséggel arról, hogy mi a mese, miért, mit és hogyan meséljünk. Reméljük, hogy azok, akik hónapról-hónapra ellátogatnak programjainkra, nem mennek haza üres kézzel. Azon munkálkodunk, hogy minden alkalomról néhány jó ötletet, mesét vagy töprengésre késztető gondolatot magukkal vigyenek a résztvevők, hogy beszélgetni kezdjünk a mesélésről, jó és szép gyermekkönyvekről, olvasóvá nevelésről és nevelődésről.

Új, az olvasóink számára felfedezésre váró programsorozat indul útjára 2010-ben a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár Gyermekkönyvtárában. A "Családi Olvasás Éve" jegyében közös rajzprogramra hívjuk és várjuk a családokat könyvtárunkban. A gyermek és ifjúsági korosztályt és szüleiket célozza meg az olvasás népszerűsítését és a közösség formálását biztosító Mindenki mesekönyve.

A város teljes lakosságát célozza meg olvasásnépszerűsítő programunk, az Olvasta? Olvas Tata! műsor. A helyi média nyilvánosságának segítségével, helyben ismert, hiteles emberek közreműködésével hozzuk közel az irodalom művészi és népszerű alkotásait az olvasókhoz. A TV-felvételeken a városlakók személyes ismerősei szívesen és érdekesen beszélnek 2-3 percben kedvenc könyvükről, másoknak is ajánlják, felolvasnak belőle egy kis részletet. A felvételeket megtekinthetik a Tatai TV-ben, archiváljuk, honlapunkon megnézhető, DVD-n ajándékozható lesz.

Klasszikus hagyományt folytat a Könyves-szerda, ám mégis más, mint az eddig megszokott író-olvasó találkozók. Más annyiban, hogy a tatai közönség új csoportjait is megszólítjuk, másrészt pedig olyan előadókat hívunk meg, akiket eddig csak szerettünk volna, de nem volt rá mód. Részben azért, mert az anyagi eszközök nem tették lehetővé, részben pedig azért, mert tőlünk (térben) messzebb élnek. Havi rendszerességgel, a hónap első felének egyik szerdáján rendezzük a találkozókat, általában délután öt órakor.

Az óvodás gyermek annyit ismer meg a világból, amennyit érzékszerveivel képes befogadni. A kicsinyek társadalomba való beilleszkedésének lényeges eszköze a kommunikáció. Az óvodában a gyermekek meséket hallgatnak, verseket, mondókákat tanulnak, hogy felnőve azokat tovább örökítsék az utókornak. Meséink el nem halnak, gondoljunk csak A három kismalac című örökzöld történetre, vagy Vackorra. Mindig jönnek azonban újabbak, modernebbek. Olyan könyvek, amelyek úgynevezett "slágerek", amelyek sorozat-kötetek, és a könyvesbolt kirakatából néznek vissza ránk, valahányszor elmegyünk előtte.

Jó hír, hogy nem csupán a könyvesboltok kirakatában láthatjuk ezeket a "slágerkönyveket", hanem a gyermekkönyvtárunk polcain is.

Könyvtárhasználati kiscsoportos vetélkedőinkkel szeretnénk a komplex élményszerzés, ismeretnyújtás mellett az önálló ismeretszerzésre nevelést is célul kitűzni. Az érdeklődés felkeltésével párhuzamosan minden témához szervesen kapcsolhatók a könyv- és könyvtárhasználati ismeretek, amelyek elsajátításával kialakíthatjuk a gyerekek önálló ismeretszerzési készségét.

A foglalkozásokat az osztályokat kísérő pedagógusokkal egyeztetve 2011. januárjától 2012. februárjáig, havonta két alkalommal tartjuk, 5-10. osztályos tanulóknak. Egy-egy foglalkozás 1-1,5 órát vehet igénybe.

A könyvtár megújuló honlapjának részeként, ugyanakkor a könyvtárismertető - könyvtárhasználati vetélkedők fontos elemeként is könyvtárhasználati szoftver készül, amely kortól függetlenül a könyvtárban - konkrétan a mi intézményünkben - való eligazodáshoz nyújt az érdeklődőknek segítséget.

Milyen praktikus segítséget tud adni a mindennapi életünkhöz a könyvtár? Milyen új lehetőségeket kínálunk a közhasznú információk, a helyismeret, az élethosszig tartó tanulás program támogatása terén? Jöjjön el hozzánk a Móricz Zsigmond Városi Könyvtárba, és mi négy témakörben látványos, gyors bemutatót tartunk az Önök számára! Szívesen látjuk családjával együtt!

Nap mint nap rengeteg feladat vár ránk, amiket néha kevesebb, néha több fáradsággal és értékes időnk feláldozásával hajtunk végre. Ráadásul mindezt úgy, hogy a fölsorolt teendők néhány perc alatt, otthonról(!) elintézhetőek lennének, csupán egy kis időt kéne áldoznunk az INTERNET megismerésére.

A programsorozat célja, hogy a könnyűzenei műfajok (rock, pop, jazz, hip-hop stb.) bemutatásával és történetének megismerésével, hozzáértő szakember útmutatása mentén az érdeklődők felfedezzék az egyes stílusok gyökereit és megértsék a több évszázados klasszikus- és népzene valamint az újkori zenék egymásra gyakorolt hatásait.

Egy közösség számára a jeles személyiségekre való emlékezés viszonyítási pontot jelent. A jeles események számontartása pedig a közösségvállalás erősödését biztosítják.

A Móricz Zsigmond Városi Könyvtár a pályázat benyújtása idején, az eredetileg kiírt projektidőben több fontos évforduló megünneplésére készült. Mivel a pályázat elbírálása elhúzódott, ezért a projektnek ezeket az aktivitásait újraterveztük - úgy, hogy céljaink elérését az új programok is megfelelő módon támogassák, és egyben segítsék Tata országosan is példaértékű kezdeményezését, a helytörténet általános iskolai bevezetését.

A Móricz Zsigmond Városi Könyvtár 2009 szeptemberére olyan informatikai fejlesztéseket hajtott végre, melyek biztosították a számítógépes katalógusok kiépítésének hátterét. Ezt a munkát meggyorsította a könyvtár által sikeresen elnyert TIOP pályázat. (Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program). Az elnyert 4 millió Ft segítségével a könyvtári számítógépeket cseréltük és fejlesztettük, illetve kiegészítettük a TextLib számítógépes könyvtári programot.

Ki az, aki meghallgat? Ki az aki odafigyel arra, amit kérdezni szeretnék? Ki tud nekem tanácsot adni? Ki segít megoldani a gondjaimat? Van-e válasz a problémámra? Mit várhatok, mire készüljek fel? Ki veszi komolyan az én gondomat? Ki az, aki a nehéz helyzetekben követhető, kézzelfogható tanácsot ad?

A Jogi Estek meghívott előadói megpróbálnak válaszolni és megpróbálnak segíteni, kézzelfogható tanácsokat adni minden eléjük kerülő (esetleg írásban, előre, név nélkül benyújtott) kérdésben.

Ha valaki azt mondja nekünk, hogy digitalizálással foglalkozik, akkor azt hajlamosak vagyunk úgy elképzelni, mint valami elérhetetlen tudományos bravúrt, holott - bár a profi digitalizáláshoz tényleg megfelelő szaktudás szükségeltetik - alapvető műveletekre bárki képes lehet. Képeket? - hiszen 15-20 éve még luxus volt a digitális fényképezőgép. Zenét? - hiszen a CD előtt is volt ugye lemez vagy kazetta. Szöveget? - hiszen az írógépek még nem tudtak pendrive-ra menteni. Filmet? - hiszen a 32mm-es szalag még ma is forog a mozikban DVD helyett.


Ebben a programban arra törekszünk, hogy pontosítsuk az Interneten Tatáról megtalálható adatokat. Napjainkban az Internet meghatározó fontosságú. Nélkülözhetetlen a munkában, a tanulásban, a szórakozásban. A különféle böngészők segítenek nekünk abban, hogy könnyen és gyorsan rátaláljunk a keresett tartalmakra. A világhálón található témák tárháza végtelen. A találati halmazból magunk szűrjük ki azokat a számunkra jelentős információkat, amelyeket később felhasználunk tanulmányaink, munkánk során. Ebben kíván segítséget nyújtani a Móricz Zsigmond Városi Könyvtár.

3co